A szellemi-testi-lelki állapot érintés-simogatás segítségével történő javítása-fokozása a legősibb, természetes gyógymódok közé tartozik.

Az érintés -simogatás életszükségletünk: biztonságérzetet, örömöt, önbizalmat, megerősítést, melegséget, életerőt és energiát ad.
A simogatás-érintés hiánya miatt sokkal ingerültebbek leszünk, csökken az immunrendszer védekezőképessége, és ez olykor akár depresszióhoz is vezethet.
A masszázzsal betegségeket előzhetünk meg, és az egészségünket őrizhetjük meg.  Általa javítjuk a teljesítőképességünket, szépségünket. Feszesít és fogyaszt, hiszen megindítja a véráramlást, az anyagcserét, és ezáltal gyorsabban bomlanak le és ürülnek ki a salakanyagok a szervezetből.
Ellazítja az izmokat, tehát nyugtató hatással bír. Javítja a vérkeringést, így vérkeringési problémák esetén is javallott.
Számos kór tüneteit, panaszait enyhíti. Aromaterápiával kiegészítve a masszázs még nagyobb eredményeket érhet el a betegségek leküzdésében.
Kétféle alap masszázstechnikát különböztetünk meg:
  • Nyugati masszázstechnikák-a szervezet egyes mozgó apparátusainak (izmainak, inainak, csontjainak, ízületeinek) működését állítja helyre. (Például ilyenek: svéd, gyógy-, hátmasszázs)
  • Keleti masszázstechnikák: ezen technikák alapvető lényege és hitvallása szerint testünk egészsége attól függ, hogy a benne lévő energia mennyire tud keringeni, áramlani. A keleti masszázsok célja tehát az, hogy az energia szabad áramlását helyreállítsák. Feszült izmaink például gátolják az energia áramlását.

Egy kis masszázs-történet…

A fejmasszázs, hindu neve: Champi, hosszú múltra tekint vissza Indiában. Az indiai fejmasszázs alapját adó masszázs technikát hagyományosan a fodrászok gyakorolták. Narendra Mehta, az indiai fejmasszázs technika megalkotója, Indiában nőt fel, de a 70-es évek elején Angliába költözött, ahol gyógytornásznak tanult. Miután megkapta diplomáját visszatért Indiába, ahol különböző masszázs-technikákat sajátított el. Tudásában megerősödve tért vissza Angliába, ahol végül kifejlesztette az Indiai masszázsként ismert eljárást.