Régen és most

Nagyanyáik idejében, amikor több generáció is élt egy fedél alatt, talán senki nem ismerte ezt a kifejezést: dúla.

Mégis, az esetek többségében akadt a családban, ismeretségi körben egy (vagy több) asszony, aki végigkísérte a kismama várandós hónapjait, aki mellette volt, fogta a kezét, törölgette a homlokát, megnyugtatta a vajúdás és szülés nehéz pillanataiban, aki főzött és mosott a gyermekágyas kismamára, bátorította a szoptatás közben.

Aztán a világ változott, a generációk szétköltöztek, és a kismamák fizikailag is, lelkileg is egyre inkább egyedül maradtak a babavárás minden szép és nehéz gondolatával, feladatával.

A hangsúly pedig egyre inkább az orvosi vizsgálatokra, nyomon követésre tevődött át, és barátnők híján kevés lehetősége maradt a babaváró asszonynak, hogy félelmeit, kételyeit, örömeit megossza, megbeszélje valakivel, akinek tapasztalata, esetleg csak néhány megnyugtató szava sokat jelenthet a felkavart léleknek.

Ki ő?

A dúla nem varázsló. Nem bába, nem szülésznő, nem orvos. Nincs joga orvost, szülészetet választani, beavatkozásokat sürgetni. A dúla egy olyan hétköznapi édesanya, mint maga a kismama, akit “szolgál”. (Maga a görög eredetű dúla szó is ezt jelenti: “szolgálatában”.)

Mégis varázsló, és mégsem hétköznapi, hiszen tapasztalatával, kedvességével, törődésével, egyszerűen jelenlétével olyan biztonságossá varázsolhatja az anyaság fontos momentumait, amiről talán sok kismama titokban már lemondott.

Talán közhelynek hangzik, és borzasztó egyszerű dolognak, de aki vajúdott és szült már, tudja, mennyire fontos mindez. A dúla végigköveti a várandósságot, fogja a kezünket, letörli a homlokunkat, ránk mosolyog, bíztat, támogat – mindenekelőtt érzelmileg.

Mi szól mellette?

A “Meg tudok-e birkózni vele?”, “Jó anya leszek-e?” gyötrődésektől a vajúdás alatti hátmasszírozásig és a szoptatási segítségig mellettünk van valaki.

Egy édesanya, aki maga is átélte, amin mi éppen keresztülmegyünk – nem tűnik túl bonyolultnak. Pedig mennyi minden indul ki innen.

Ez a biztonságérzet magabiztossá, kiegyensúlyozottabbá teheti a kismamát: a szülés lefolyása, a császármetszések gyakorisága, a babával való kapcsolat, a gyermekágyas időszak milyensége, és sorolhatnánk sokáig – a nemzetközi tapasztalatok alapján mindezt befolyásolhatja, van-e a kismama mellett valaki, akiben megbízik, akire fizikailag is, érzelmileg is kérés nélkül támaszkodhat, amikor szüksége van erre.

Hogyan zajlik?

A kismama, vagy a leendő szülők már a várandósság ideje alatt is többször találkoznak a dúlával. A beszélgetéseknek természetesen nem csak a tapasztalatcsere a célja: kialakul a személyes kapcsolat, a kötődés, a bizalom.

Sokan kérnek fel szülésznőt is, de míg a szülésznőnek meghatározott feladatai vannak, és egyszerre akár több szülő nőnek is segíthet, addig a dúla csak ránk figyel, minket támogat, segít.