Mivel talpunkat éri a legnagyobb igénybevétel, ezért különösen fontos a láb haránt- és hosszanti boltozatának karbantartása. Ennek elmulasztása bokasüllyedéshez, az pedig a gerinc struktúrájának megváltozásához vezet.

A talpmasszázs lényege a reflexológia. Talpunk egyes pontjai kapcsolatban állnak testünk bizonyos szerveivel, és minden szervnek van a talpon megfelelő pontja. Elképzelhetjük úgy, hogy az idegek helyett közvetítőcsatornák, energiapályák vannak, melyek hasonlóak a kínai akupunktúra meridiánjaihoz.

A talp reflexzónáiról már sablont is készítettek, melynek segítségével akár otthon is könnyedén bárki élvezheti a talpmasszázs jótékony hatásait.

A tevékenység alatt nem csupán a pontok megfelelő megtalálása és azok nyomása a lényeg, hanem a presszió technikája is. A kezelés során a masszőr végig nyomás alatt tartja az adott szerv pontját, és azon felül különféle időközönként és erősséggel újból és újból nyomást gyakorol.

A kifinomult technika annak köszönhető, hogy a talpmasszázs több ezer éves hagyományra tekint vissza. Használták már a keresztények és a kínaiak is. A kezelés hatékonysága, mivel tudományosan igazolt, Európában is nagyon elterjedt.

A két láb a bal és a jobb testfélhez igazodva képez egységet.

Tehát ha valamely szervünkből kettő van (például ilyen a tüdő, vagy a vese), úgy az érzékeny pontok mindkét lábon megtalálhatók. A középen elhelyezkedő szervek, mint a szív, pajzsmirigy, torok, szintén mindkét talpon elérhetőek, de ezek már a talp belső felületén helyezkednek el.

Az alábbi esetekben javasolt a talpmasszázs alkalmazása:

* bőrproblémák esetén,
* asztma, allergia, egyéb légzőszervi problémák esetén,
* reuma esetén,
* hólyag és vesepanaszok esetén,
* anyagcsere problémák esetén,
* emésztőszervi megbetegedések esetén,
* csökkent hormontermelés esetén,
* pajzsmirigy elégtelenségek esetén,
* tarkó, és fejfájás esetén,
* szív- és érrendszeri (keringési) zavarok esetében.

Hatásai:

a talpon található reflexzóna pontok, illetve idegvégződések ingerlésével jótékony hatást váltunk ki a belsö szervekre és az idegrendszerre.