Kézfertőtlenítő vagy szappan – hogyan használjuk őket?

A kézfertőtlenítő vagy a szappan a jobb, és hogyan használjuk őket? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kavarognak bennünk a mindennapokban, mikor kézfertőtlenítők és szappanok közül kell választanunk! A legjobb döntést akkor tudjuk meghozni, melyik terméket válasszuk, ha pontosan tudjuk, mire valók a kézfertőtlenítők és mire valók a szappanok, melyiket hogyan kell úgy használni, hogy teljesíthessék a tőlük elvárt funkciót.

Milyen kézfertőtlenítők vannak?

A kézfertőtlenítőket, ahogy a nevük is mutatja a kezeink gyors fertőtlenítésére találták ki, elsősorban azokra az esetekre, amikor nincs víz és szappan a közelben. Például útközben, étkezés előtt távol az otthonunktól, mosdó használat után és így tovább.

A kézfertőtlenítő készítmények között kézfertőtlenítő géleket, kézfertőtlenítő sprayket, kézfertőtlenítő folyadékokat, antibakteriális törlőkendőket, kézfertőtlenítő kendőket találunk, melyek közös tulajdonsága az alkohol tartalom, a legtöbbjük alkoholos kézfertőtlenítő.

Persze vannak olyan kézfertőtlenítők, melyek nem alkoholt, hanem vírus ölő, baktériumölő, gombaölő hatóanyagokat tartalmaznak, esetleg a vírusellenes gyógynövények erejét hívják segítségül, de a termékek többsége alkoholos kézfertőtlenítő kategóriába tartozik.

Hogyan használjuk a kézfertőtlenítőt?

Amikor ilyen sokféle kézfertőtlenítő termék van forgalomban, jogosan merül fel a kérdés, hogyan használjuk a kézfertőtlenítőt?

Mivel ezek állagukban és hatóanyagukban, összetevőikben is eltérnek, mindig tartsuk be a címkén található kézfertőtlenítő használata utasítást!

A kézfertőtlenítő sprayt például a tenyérbe kell fújni és alaposan szétdörzsölni a kezeken. A kézfertőtlenítő gélt vagy akár a pumpás kézfertőtlenítőt a tenyérbe adagolni, majd szintén bedörzsölni.

Tartsuk be az utasítás szerinti hatóidőt, annyi kell a készítménynek, hogy kifejtse antibakteriális hatását! Ez lehet 10 másodperc, lehet több, de addig ne nyúljunk a szánkhoz, ételhez, amíg a szükséges idő letelik, vagy a kézfertőtlenítő teljesen megszárad.

Utazás közben, autóban mindig legyen kéznél nedves törlőkendő!

Ez lehet egy baba törlőkendő, hiszen az is jobb, mint a semmi, mikor át kell törölni a kezeinket, de ha azt szeretnénk, hogy fertőtlenítő hatásuk legyen, válasszunk antibakteriális törlőkendőt, alkoholos törlőkendőt vagy kimondottan kézfertőtlenítő kendőt!

Kézfertőtlenítés vagy kézmosás?

A kézmosás során a szennyeződés is eltávolításra kerül a kezekről, míg a kézfertőtlenítők „csak” hatástalanítják a mikroorganizmusokat. Ugyanakkor fontos tudni, ha nem alaposan végezzük a szappanos kézmosást, maradhatnak kórokozók a kézen.

A legjobb, ha van lehetőség szappanos kézmosásra, nagyon alaposan, legalább 20-30 másodpercig mindenhol jól bedörzsölve megmossuk a kezeinket! Ezután töröljük is szárazra!

Ha fertőtlenítő szappant, antibakteriális szappant használunk a sima folyékony szappan vagy pipereszappan helyett, hatékonyabban tudunk a fertőzések terjedése ellen fellépni!

Amikor nincs szappan és víz a közelünkben, használjuk a számunkra szimpatikus kézfertőtlenítőket, ami lehet spray, gél vagy éppen törlőkendő, a lényeg, hogy a kórokozók terjedését ilyenkor is gátoljuk!

Milyen szappant válasszunk?

A mindennapokban szappant vagy folyékony szappant használunk a kezeink tisztán tartására.

Valójában a legfontosabb a helyes és alapos kézmosás betartása!

Persze vannak helyzetek, amikor jól jöhet egy fertőtlenítő szappanos kézmosás vagy antibakteriális szappanos kézmosás (pl. mosdó használat után, konyhai munkák során), de az esetek nagy részében elegendő lehet egy sima folyékony szappan is.

A helyes kézmosás lépéseit minden szappanos, folyékony szappanos kézmosás során tartsuk be!